Vyhledat na webu
zavřít
EN / DE / PL / FR
Vyhledávat na webu
fr pl de en
kalendář

Pečité a sedlina na letošních gastroslavnostech # aktualita z archivu #

obrázek k aktualitě Pečité a sedlina na letošních gastroslavnostech

Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové se již v Litomyšli zabydlely. Nechybí tedy ani v letošním přehledu akcí. Opět se na Smetanově náměstí a na přilehlém náměstí Toulovcově sejdou milovníci dobrého jídla a pití, kuchaři, odborníci na moderní gastronomii či výrobci kvalitních potravin.

Letošní sedmý ročník láká tématem „Pečité a sedliny“ a vyvrcholí o víkendu 19. a 20. května. Ten, kdo si oblíbil soutěže jako Svíčková open, O nejlepší domácí bábovku či vaření kotlíkového guláše, nebude o ně ochuzen. V programu nechybí ani oblíbená sousedská husička, klání středních odborných škol nebo školička vaření pro nejmenší. „Tradičně je sobotní večer věnován kuchyni některého z evropských států. Letos se návštěvníci mohou těšit na slovenský večer,“ prozrazuje Karel Telecký za organizátora akce, Smetanovu Litomyšl, o.p.s. Chybět nebude ani usměvavý Aleš Cibulka coby moderátor gastroslavností a jeho rozhlasový pořad Tobogan.

Téma letošního ročníku jistě potěší všechny masa milovné jedlíky. Kapitola „Pečité“ v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové nabízí recepty na pokrmy z mas jatečních, z drůbeže i zvěřiny v té nejtradičnější úpravě. „Zdánlivě jednoduchému pečení však předchází pečlivá příprava masa, jeho naložení, špikování a po dokonalém upečení do měkka pak přichází mistrovské zapracování výpeku do lahodné omáčky. Také „sedliny“ neboli rosoly a sulcy jsou vždy spojeny s masem,“ prozrazuje Karel Telecký. Výsledný produkt však může být slaný i sladký, ve formě masitého nebo vaječného předkrmu, stejně jako nápaditého dezertu. Na něm je možno představit skutečné lahůdkářské nebo cukrářské umění, fantazii a výtvarnou kreativitu. Opravdová výzva pro aktivní účastníky sedmých gastronomických slavností v Litomyšli!

Youtube Litomyšl