Dobrý den, pane Mělnický,
osobně jsem po původu zápachu nepátral. Tak trochu to beru s pochopením - bydlíme v zemědělské oblasti, na maloměstě, kolem kterého jsou dokola pole a když je to pár dní/týdnů v roce, mám pro to pochopení. Mám za to, že jde o činnost zemědělců. A protože všichni chceme mít obdělávaná pole a dostatek českých potravin, tak podle mě toto k tomu čas od času patří. Pokud máte se zápachem zásadní problém, asi se můžete obrátit na odbor životního prostředí, nevím, zda Vám mohou pomoci, ale já osobně upřímně se zápachem takový problém nemám. Opravdu respektuji, že to patří k životu "na venkově".
Nicméně na základě Vašeho dotazu jsme oslovili některé možné původce a zde je odpověď Arnošta Maiwalda, majitele rodinné farmy AG MAIWALD: "...nevím, zda “zápach” v Litomyšli pochází od nás. Je však pravda, že jsme v uplynulém týdnu organické hnojivo aplikovali. Vše však dle platné legislativy bezprostředně zapravujeme. Tím eliminujeme zápach a také únik cenného hnojiva do ovzduší. V nejbližším okolí Litomyšle jsme již po sklizni všem polím stihli potřebné živiny doplnit a minimálně do konce prázdnin již za naši firmu žádné další hnojení probíhat nebude.".
Osobně mám za to, že opravdu Vámi popisovaný zápach sedí s časem popsaným v odpovědi výše a tedy se skutečně jednalo o organické hnojení kolem města. Mě tato odpověď od zemědělců stačí, poprosím i Vás o pochopení. Bez pravidelného dodávání živin do půdy by na polích nic nerostlo. Jak to bylo dříve nevím, ale jsem rád za otevřenou odpověď, kterou pan Maiwald poslal.
Děkuji za pochopení a toleranci nejen Vám, ale i všem ostatním spoluobčanům. Hezké léto,
Daniel Brýdl, starosta města