Litomysl Moderní historické město záložky a sdílení

Gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové

Posedmé se sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin na Smetanově náměstí, aby vzdali hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně. Městské gastroslavnosti letos vyvrcholí o víkendu 19. a 20. května.

V Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové nalezneme kapitolu „Pečité“. A právě ty, společně se sedlinami, se staly tématem letošního sedmého ročníku gastroslavností. Mají se tedy na co těšit milovníci jídla připraveného rozličnými způsoby. Rettigová ve své kuchařce nabízí řadu receptů na pokrmy z mas jatečních, z drůbeže i zvěřiny v té nejtradičnější úpravě. Zdánlivě jednoduchému pečení však předchází pečlivá příprava masa, jeho naložení, špikování a po dokonalém upečení do měkka pak přichází mistrovské zapracování výpeku do lahodné omáčky. Také „sedliny“ neboli rosoly a sulcy jsou vždy spojeny s masem, kde základem je želatina z klihových součástí nožiček a kůží. Výsledný produkt však může být slaný i sladký, ve formě masitého nebo vaječného předkrmu, stejně jako nápaditého dezertu. Na něm je možno představit skutečné lahůdkářské nebo cukrářské umění, fantazii a výtvarnou kreativitu. Opravdová výzva pro aktivní účastníky sedmých gastronomických slavností v Litomyšli!

Novinky ročníku

Letošní novinkou je tzv. Menu podle Rettigové. V podstatě vychází z Gurmánské pouti, kterou znáte z minulých ročníků, ale zadání je mnohem volnější. V týdnu před gastrofestivalem i ve festivalovou sobotu vaří litomyšlské restaurace menu inspirované M. D. Rettigovou. Vychutnat si ho můžete v podobě poledního menu, večeře či speciálního menu pro sobotní den. Seznam zapojených restaurací najdete v přehledu i tištěné skládačce a přehled pokrmů pak na webu www.gastroslavnosti.cz. Ale strávníci nebudou mít požitek pouze z jídla. Mohou se zapojit do soutěže o večeři v Café Imperial, pražské restauraci Zdeňka Pohlreicha. Stačí vyfotit pokrm, na kterém jste si v rámci gastroslavností pochutnali, přidat ho na Facebook gastroslavností do záložky soutěže a ohodnotit odpovídajícím počtem hvězdiček. Hodnotitele, jenž vyhraje večeři v Café Imperial pro dvě osoby, vylosuje Aleš Cibulka v rámci sobotního programu.

Další, trochu bláznivou novinkou je netradiční průvod k hrobu M. D. Rettigové. Ten vyrazí v sobotu 19. května v 10.00 hod. od hlavního pódia na Smetanově náměstí a v jeho čele půjdou bubeníci LosHrncos. A proč právě LosHrncos? Protože bubeníci budou mít místo svých tradičních nástrojů hrnce. K hudebnímu doprovodu se můžete připojit i vy, a proto hrnce a vařečky s sebou!

Rettigová znovu ve škole

Aby nezůstaly zkrátka ani děti, bude se i letos ve školních jídelnách Scolarest vařit v týdnu od 14. do 18. května podle slavné kuchařky. Žáci se budou setkávat s jídly moderní české kuchyně, připravenými podle motta a tématu gastroslavností. Vždy jeden chod bude označený logem slavností a strávníci za jeho konzumaci obdrží razítko na soutěžní hrací kartu. Kartu s razítky soutěžící odevzdá v sobotu 19. května do infostánku na Smetanově náměstí. Vítěz vylosovaný z odevzdaných soutěžních karet vyhraje pobyt na 1 noc v Pohádkové vesničce Podlesíčko.

Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku

Tradiční a oblíbená soutěž „SVÍČKOVÁ OPEN“ nebude chybět ani v sedmém ročníku. Porota i veřejnost vyberou nejlepší svíčkovou. Vítěz získá poukaz na kurz vaření v profesionálním kuchařském studiu a navíc diplom. Registrace do 15. 5. na: www.gastroslavnosti.cz.

„O kotlík starosty Litomyšle"

Vaření kotlíkového guláše na otevřeném ohni je zvláštní obor gastronomie, spojující kuchařské umění s pohodou, dobrou náladou a recesí. Do soutěže se hlásí vždy parta přátel, jejichž záměr není jen uvařit vynikající jídlo, ale užít si při vaření spoustu legrace a pobavit publikum. Proto hraje důležitou roli také výzdoba stánku, oblečení kuchařů, někdy je součástí vaření i kulturní program. Kotlík od starosty Litomyšle získá v sobotu 19. května nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem. Registrace do 15. 5. na: www.gastroslavnosti.cz.

Soutěž o nejlepší bábovku

Hospodyňky mohou v neděli 20. května od 11.00 do 12.00 hod. přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do stánku Sboru paní a dívek na Smetanově náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Vyhlášena bude nejhezčí, nejchutnější, odměněny budou  celkově nejlepší bábovky.

O Magdaleně a selátku

Od 3. do 17. května budou mít návštěvníci Rettigovky možnost hlasovat pro soutěžní obrázky žáků základních škol. Zvítězí obrázek s největším počtem hlasů. Obrázky bude hodnotit také odborná porota. Autor vítězného obrázku získá vstupenky na pořad Národního festivalu Smetanova Litomyšl a poukaz na oběd v Rettigovce.

Kompletní program Gastroslavností M. D. Rettigové najdete na oficiálních stránkách.

Jana Bisová
tisková mluvčí Smetanovy Litomyšle o.p.s.

datum zveřejnění: 3. 5. 2018
datum aktualizace: 11. 5. 2018
zveřejnil: Ing. Michaela Severová 


© 2011 - 2018 Město Litomyšl | struktura webu | městské kontakty